Operator la mașini-unelte cu comandă numerică

MECANICĂ FINĂ, ECHIPAMENTE ȘI APARATURĂ

CALIFICARE - Operator la mașini-unelte cu comandă numerică obținută pe baza experienței, prin evaluare.

Fără curs doar prin evaluarea cunoștințelor, susținând un test scris și o probă practică.

DESCRIEREA CALIFICĂRII

Operatorul la mașini-unelte cu comandă numerică este persoana care își desfășoară activitatea în fabrici, ateliere de producție din diferite industrii (mecanică, aeronautică, medicală, militară, chimică, confecții, alimentară etc) și este responsabil cu operarea mașinilor-unelte cu comandă numerică. Operatorul la maşini – unelte cu comandă numerică se ocupă în principal cu aprovizionarea locului de muncă cu materiale şi semifabricate, aprovizionarea locului de muncă cu SDV-uri, studierea documentaţiei de execuţie, programarea maşinii unelte cu comandă numerică – stabilirea originii coordonatelor, reglarea iniţială a maşinii unelte cu comandă numerică, reglarea statică a sculelor şi montarea dispozitivelor de fixare, prelucrarea lotului de piese, controlul pieselor executate pe maşini unelte cu comandă, depozitarea şi expediţia pieselor prelucrate, asigurarea funcţionării maşinilor-unelte cu comandă numerică, planificarea activităţii proprii şi organizarea locului de muncă, precum şi cu organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii la locul de muncă.

DESCRIEREA PROGRAMULUI DE EVALUARE

Operatorul la mașini unelte cu comandă numerică este o meserie din ce în ce mai căutată pe piața actuală a muncii din România! Precizia, calitatea constantă în prelucrare și volumele ample sunt doar o parte dintre avantajele tehnologiei CNC. Programul de calificare pentru Operator CNC se adresează tuturor persoanelor care activează în industria aeronautică, medicală, chimică, militară, alimentară sau cea a confecțiilor având meseria de Operator CNC și care își doresc confirmarea și validarea competențelor profesionale printr-un proces de evaluare. Este cea mai rapidă modalitate prin care poți dobândi un certificat recunoscut doar pe baza cunoștințelor pe care le deții deja, fără a mai urma un curs de durată. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii online, telefonic sau pe WhatsApp și să te prezinți la centru nostru pentru susținere unei evaluări (examen) care constă într-o probă scrisă și una practică. La evaluare te poți înscrie chiar dacă nu ai absolvit un curs, dat fiind că aceasta se bazează pe ceea ce ne vei demonstra că știi să faci/ai învățat la locul de muncă, individual sau din alte surse.

CUI SE ADRESEAZĂ?

Programul de evaluare se adresează tuturor persoanelor care:
  • doresc să obţină o calificare în domeniu;
  • dețin cunoștințe teoretice și experienţă practică (cunosc meseriedar nu pot face dovada calificării;
  • doresc să fie evaluate (să susțină un examen) în vederea recunoaşterii și certificării competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau pe alte căi non-formale.
  • ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA(EXAMENUL)

    Procesul de evaluare este etapizat şi presupune aplicarea unor metode şi instrumente de evaluare destinate recunoaşterii cunoştinţelor şi abilităţilor profesionale dobândite pe căi non-formale sau informale (fie la locul de muncă, fie în mediul familial sau în timpul liber –  fără să fi urmat un program de formare profesională în acest sens). 
    Evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale se face pe baza STANDARDULUI OCUPAŢIONAL şi oferă garanţia că persoana certificată a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor descrise în acest standard.

    METODE ȘI INSTRUMENTE DE EVALUARE CE POT FI UTILIZATE

  • Test scris cu itemi obiectivi (proba scrisă ce va urmări testarea cunoştinţelor teoretice);
  • Întrebări orale şi observare directă în condiţii reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice);
  • Raport din partea altor persoane (recomandare) / poze de la locul de muncă/ portofoliu cu lucrări anterioare (dovezi suplimentare solicitate pentru a demonstra veridicitatea experienţei profesionale).
  • COMPETENŢE EVALUATE

  • Aplică noțiuni de desen tehnic
  • Organizează locul de muncă
  • Aplică prevederile legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă și în domeniul situațiilor de urgență
  • Aplică normele de protecție a mediului
  • Lucrează în echipă
  • Asigură calitatea lucrărilor executate
  • Aplică cunoștințe generale de comunicare
  • Aprovizionează locul de muncă cu materiale, semifabricate și sdv-uri
  • Studiază documentaţia de execuţie
  • Programează maşina-unealtă cu comandă numerică – stabilește originea coordonatelor
  • Execută reglarea iniţială a maşinii-unelte cu comandă numerică
  • Execută reglarea statică a sculelor și montarea dispozitivelor de fixare
  • Prelucrează lotul de piese
  • Controlează piesele executate pe maşini-unelte cu comandă numerică
  • Depozitează şi expediază piesele prelucrate
  • Asigură funcţionarea maşinilor-unelte cu comandă numerică
  • Utilizează calculatorul la prelucrarea informației
  • TIP CERTIFICAT OBȚINUT

    Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional. Certificatul de competente profesionale are aceeași valoare ca și certificatul de absolvire, respectiv de calificare, în baza Ordinului Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei 4543/468/2004, Art.33, alin.1-3, care prevede:
    ”(1) Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare primesc un certificat de competenţe profesionale, pentru unităţile de competenţă în care au fost declarate competente.
    (2) Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de competenţe profesionale care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională.
     (3) Certificatele menţionate la alin. (2) au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.”

    DURATA

    Procesul de evaluare poate dura între 2 și 30 de zile.

    ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE:

    1. Copie carte de identitate
    2. Copie certificat de naștere
    3. Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)
    4. Copie act de studii (minim 8 clase)

    Calificare operator CNC
    Calificare operator CNC
    Calificare operator CNC

    Tipul de certificat obținut

    Specimen certificat de competente profesionale
    Specimen certificat de competente profesionale
    Contactează-ne

    ÎNSCRIE-TE ACUM

    Dacă te-am convins fă pasul semnificativ pentru cariera ta.